Hoe ik ontdekte wat er echt toe doet in mijn leven

Hoe ik ontdekte wat er echt toe doet in mijn leven

‘Vandaag is de dag.’ De dag dat ik me realiseerde wat ik had gemist.

5 min. ·

‘Vandaag is de dag.’

Vandaag is de dag dat ik wakker werd met een vast besluit… Een besluit om blij te zijn en niet toe te geven aan zware gedachten.

Wat miste ik?

Gisteren was ik wat emotioneler. Mijn lichamelijke ziekte gaat op en neer; ik heb goede en slechte dagen. Ik voelde me een tijdlang redelijk goed en toen ging het ineens niet meer zo goed. Het voelt alsof   de dagelijkse dingen dubbel zo veel of zelfs nog meer tijd kosten, en sommige dingen lukken me zelfs helemaal niet. En gisteren was ik bang dat ik helemaal geen betere dagen meer zou hebben en dat taken altijd zo moeilijk voor me zouden zijn. Ik had een gevoel van nutteloosheid, zonder uitzicht. Dus bad ik dat ik dankbaar zou kunnen zijn en dat God me zou helpen om gewoon blij te zijn. Hij gaf me de kracht om de rest van de dag door te komen, wat Hij altijd doet als ik bid. Maar vanbinnen voelde ik me behoorlijk depressief. Wat miste ik eigenlijk? Zoals gewoonlijk werd ik midden in de nacht wakker, maar deze keer bad ik krachtig dat God me een Bijbelvers zou geven dat me echt zou helpen, want ik wilde helemaal vrij zijn van emoties die me overweldigen. Ik was er ziek en moe van! Ik wilde dat Satan ophield negatieve gedachten in mijn hoofd te stoppen en ik wilde niet langer op mijn eigen kracht vertrouwen, want ik wist dat dat slecht afloopt! Ik vertelde Hem ook dat ik al mijn vertrouwen in Hem wilde stellen, niet maar een beetje, maar 100%.

Een Bijbeltekst van God

Toen gaf God me dit vers: “Verder, mijn broeders, verblijd u in de Here. Dezelfde dingen aan u te schrijven is mij niet onaangenaam en het geeft u zekerheid.” Filippenzen 3:1.

Dit vers maakte me echt blij. Nu zie ik dat er licht is aan het eind van de tunnel. Wat betekent het om je te verblijden in de Heer? Dat is  echt  geloven en er in alle rust op vertrouwen dat Hij een werk in mij zal doen en dat ik op Hem kan vertrouwen dat alles voor mij meewerkt ten beste. Dat is wat mij echt heel blij maakt! Dus beloofde ik God vandaag dat ik me in Hem zal verheugen en op Hem zal vertrouwen.  

Dit is een enorme kans voor mij. Ik ben echt een geluksvogel! Het is zwaar en vervelend om me zorgen te maken over morgen of zelfmedelijden te hebben of me nutteloos te voelen. Ik heb het gevoel dat God een last van mijn schouders heeft gehaald. Hij heeft me eraan herinnerd dat het veilig is om naar Hem luisteren en op Hem te vertrouwen. Dit is wat ik vrede noem. En dat is precies mijn doel in het leven.

Mijn doel in het leven

Het maakt niet uit wat ik bereik in mijn dagelijkse situaties. Als sommige dingen veel meer tijd nemen, dan is dat oké. Ik neem mijn huis niet mee naar de hemel (schoon of niet) of mijn perfect opgevouwen wasgoed. Dat doet er allemaal niet toe. Het gaat erom dat Jezus mijn anker is en dat ik net als Hij volmaakt kan worden! Mijn doel is dat Hij me op een dag naast Zich wil hebben en het enige wat ik hoef te doen is naar Hem te luisteren als mijn gids en Hem te volgen. Ik wil deze dagelijkse situaties gebruiken om die dingen in mijn vlees te vinden die gereinigd en overwonnen kunnen worden. Dat is waar het om draait! Als ik in deze situaties vrede, rust, geduld, lankmoedigheid, enz. leer, dan heb ik precies bereikt wat God wilde dat ik zou bereiken! Dit maakt me buitengewoon gelukkig, en niet alleen mezelf, maar dat straal ik ook uit naar mijn gezin.

Een ander vers dat een troost voor me is geweest, is: “Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed." Psalm 139: 14. God heeft geen fouten gemaakt en heeft mij precies zo gemaakt, dat Hij dat werk in mij kan afmaken. Deze situaties zijn voor mij op maat gemaakt om gevormd te worden naar het beeld van Christus. Hij houdt echt van mij.

En als ik midden in de nacht wakker word en niet kan slapen, kan ik die tijd gebruiken om bij mijn God te zijn, en wordt het een heel bijzondere tijd. Ik kan bidden en ik kan in Zijn Woord lezen en echt gesterkt worden in mijn geest. Hij is echt mijn beste Vriend. “Dit is de dag die de Here gemaakt heeft, laten we ons op deze dag verheugen en verblijd zijn." Psalm 118: 24.

Vandaag is de dag voor mij. Het begin van dagen waarin ik me echt kan verheugen, omdat niemand zo van me houdt als mijn lieve God en mijn lieve Jezus!


Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.