Heb jij je hart in deze wereld?

Heb jij je hart in deze wereld?

Het doel is niet om zoveel mogelijk van deze wereld mee te nemen, maar om alles los te laten.

2 min. ·

Onder de wet of in de geest van de wet?

Er zijn in deze wereld mensen die zich afvragen hoe ver zij kunnen gaan zonder in conflict te komen met de wet. Zij staan  op de rand om de fout in te gaan – ofwel misdadigers te worden.

Ook onder gelovigen zijn er mensen die steeds maar weer vragen: “Is dit niet toegestaan? Dat is toch geen zonde? Mag ik dat niet doen dan, en is het fout om zoiets te hebben? Dat is toch niet gevaarlijk?” Zij staan ook op de rand om te vallen. Zij zijn onder de wet, en iedere keer dat zij te ver gaan en ermee in strijd komen, voelen zij de zware druk van de wet. Zij hebben niet de gezindheid van Christus.

Deze mensen gaan ook voorbij aan de geest van de wet. Velen van hen hebben iets bedacht dat zij de “middenweg” noemen, dingen die in de schrift niet letterlijk verboden of geboden worden. Dat is dan een zogenoemde “gulden middenweg”.

Om je hart in de wereld te hebben is een gevaarlijke situatie

Behoor je tot hen die naar de hemel willen maar je  hart is in deze wereld, weet dan dat jij je in een gevaarlijke toestand bevindt. Johannes schrijft: “Heb de wereld niet lief en ook niet wat in de wereld is! Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem.” 1. Johannes 2:15. “Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn”, zegt Jezus. Mattheüs 6:21

Paulus schrijft: “..De wereld is voor mij gekruisigd, en ik voor de wereld” Galaten 6:14. En verder: “Ja, beslist, ik beschouw ook alles als schade vanwege de voortreffelijkheid van de kennis van Christus Jezus, mijn Heere. ... maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel ...” Filippenzen 3:8 en 13-14. Dat is de gezindheid van Jezus Christus en liefde tot de Vader. Als je die gezindheid niet hebt, dan heb je werkelijk een nieuwe bekering nodig.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in “Skjulte Skatter” (Verborgen Schatten) van mei 1912, met als titel “Het doel is niet om zoveel mogelijk van deze wereld mee te nemen, maar om alles los te laten.

© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag | ActiveChristianity (ChristenZijn)

Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.