Geloof – durf ik het zonder?

Geloof – durf ik het zonder?

‘Die helling is veel te steil, dat haal ik nooit, ik ben echt niet goed genoeg,’ zeg ik en ik sta te trillen op mijn benen. Zo heb ik ook in mijn leven gestaan en gedacht: Waarom haal ik zo weinig uit wat in de Bijbel staat?

Het was eigenlijk op een alpine helling dat ik inzag waarom het voor mij zo moeilijk is te geloven.

Mijn benen worden van de grond getild en de skilift beweegt zich omhoog langs een steil berglandschap. Moet ik zo meteen echt in hoog tempo over dit sneeuwlandschap naar beneden?

Ik kijk naar mijn ski’s die al vele meters boven de piste zweven. Hier heb ik lang onderuit gekund. Altijd gezorgd voor een goed excuus om niet mee te hoeven als mijn vrienden graag op zo’n alpine helling op de latten wilden.

Op de top van de berg keer ik mij om naar mijn vrienden die zich klaarmaken om de steilste piste te nemen. ‘Kom je nog,’ zeggen ze, omdat ze merken dat ik wat aarzel. Ik heb zin om te keren en terug te gaan. ‘Die helling is veel te steil, dat haal ik nooit, ik ben echt niet goed genoeg,’ zeg ik en ik sta te trillen op mijn benen.

Zo heb ik ook in mijn leven gestaan en gedacht: Waarom haal ik zo weinig uit wat in de Bijbel staat? Waarom ervaar ik zo weinig ontwikkeling in mijn leven, al ben ik een christen?

Hebr. 4:2. Want ook ons is het evangelie verkondigd evenals hun, maar het woord der prediking was hun niet van nut, omdat het niet met geloof gepaard ging bij hen die het hoorden.

Is de blijde boodschap wel iets voor mij? Ik weet echt niet of ik volgens Gods woord kan leven zoals ik dat van anderen zie.

Het is voor mij onmogelijk om te leven zonder zelf alles onder controle te hebben, ik die mijn eigen plannen en gedachten heb over alles. Mijn toekomst bijvoorbeeld, mijn opleiding, werk, geld, huwelijk en gezin, daar wil ik toch wel een beetje controle over hebben. Hoe kan ik zeker weten dat God bestaat en dat Hij mij geeft wat ik nodig heb als ik zijn wil doe?

‘Het gaat er niet om wat je kan of niet kan, Karen. Het gaat erom of je flink bent en je gewoon van die helling durft te laten glijden al weet je niet precies wat er gaat gebeuren,’ zeggen mijn vrienden, die nu eigenlijk willen gaan skiën.

Typisch ik, om weer alleen te staan! Hoe lang blijf ik hier nog staan kijken naar het geloof van anderen?

Wat zegt de Bijbel over geloven? Beproef God, of Hij niet de vensters van de hemel zal openen! Zalig zij die niet gezien hebben en toch geloven. Joh. 20:29. Alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft. Marcus 9:23.

Geloof eist daadkracht. Ik moet kiezen te geloven, en mij met kracht in een heelhartig leven storten om Gods wil te doen, en vertrouwen dat God voor mij zorgt als ik dat doe. Dat kost mij wel m’n controle, die ik zo graag zelf wil houden. Maar heb ik het wel eens geprobeerd?

Mijn vrienden hebben gelijk. Hoe kan ik nu zeggen dat ik niet kan skiën als ik het niet eens geprobeerd heb? Ik zet mijn muts goed op, klem mijn handen om mijn stokken en maak vaart. Met kloppend hart glijd ik over helling naar beneden. Wat ik tegenkom weet ik niet, maar wat er ook gebeurt, ik zal van die berg af! Ik zal geloven in Gods woord en het doen!

Nu wordt het leven echt leuk! In geloof laat ik alles over aan God, om zijn wil te doen. In geloof laat ik toekomstplannen en problemen over aan Hem die voor mij zorgt. Dat geeft me hemelse rust, blijdschap en vrede.

Ja, heil en goedertierenheid zullen mij volgen al de dagen van mijn leven. Psalm 23:6.

Als ik geweten dat skiën zo leuk was, had ik die piste al veel eerder genomen!

Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.