Een kleine handleiding voor moeilijke tijden

Een kleine handleiding voor moeilijke tijden

Door beproevingen en moeilijkheden heb ik een aantal waardevolle lessen geleerd die ik met je wil delen!

Voordat ik begin, wil ik je wat over mezelf vertellen, zodat je de context van mijn verhaal beter kunt begrijpen. Als ik mezelf zou omschrijven, dan zou ik zeggen dat ik van nature erg gevoelig ben, een uitgesproken verbeeldingskracht heb, creatief ben en me goed kan inleven in anderen. En soms ben ik te perfectionistisch. Dit is het pakket eigenschappen dat ik van God gekregen heb. Dus dat is dat.

Nu iets over mijn weg in het leven tot nu toe: ik ben niet zo’n jongere met veel energie en gedrevenheid. Eigenlijk ben ik precies het tegenovergestelde ...

Voor mijn leeftijd (midden twintig) heb ik veel meegemaakt. Mijn omstandigheden zijn niet bepaald standaard, en ze zijn anders dan ik ooit had gedacht dat mijn leven zou zijn. Toen ik zestien was, werd ik erg ziek en het kostte me veel tijd om enigszins te herstellen. Ik moest een schooljaar overdoen (wat voor mij, als goede student, een nachtmerrie was). Mijn hele leven stond op zijn kop. Ik moet nog steeds medicijnen slikken om bepaalde stoffen te compenseren die mijn hersenen missen.

De jaren daarna waren een worsteling, maar het lukte om op mijn twintigste af te studeren. Daarna heb ik een tijd in het buitenland doorgebracht, dat ging heel goed en ik genoot enorm. Maar toen kwam mijn ziekte weer terug en moest ik dat allemaal achter me laten en ging ik weer terug naar huis.

7 dingen die ik door dit alles geleerd heb

Nu vraag je je vast af waarom ik je dit vertel en wat ik eruit wil halen. Door al deze tijden heeft mijn God mij gedragen en geholpen. Ik heb dingen verzameld die een hulp voor mij waren - en nog steeds zijn. Hier is een ‘kleine handleiding voor moeilijke tijden’.

1. Er is een lied dat heet ‘In Gods veilige hand rust ik altijd veilig’, door Connie Christensen. Zonder overdrijving, ik heb dit lied honderden keren geluisterd. Het is een echte aanrader. In Gods hand ben ik veilig en niets is te moeilijk voor me. In Gods veilige hand is er geen reden om bang te zijn. Niemand kan mij uit Zijn hand rukken, tenzij ik besluit Hem niet te vertrouwen. Pas als ik Hem niet vertrouw, worden de dingen donker en te zwaar.

2. ‘Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren; met zorg leidt Hij mij naar grazige weiden’. Dat is een andere regel uit dit lied. (afgeleid van Psalm 23). Grazige weiden en stille wateren, wat betekent dat? Voor mij betekent het vrede, geluk en alles wat het hart diep van binnen nodig heeft. Zelf weet ik vaak niet wat goed voor me is. Dan moet ik gewoon op God vertrouwen - Hij ziet het hele plaatje.

3. Jezus houdt van mij en heeft er vertrouwen in dat ik deze beproevingen zal doorstaan. Beproevingen zijn bedoeld om me te bevrijden van dat wat niet goed voor me is - d.w.z. de zonde in mijn eigen vlees die door deze beproevingen aan het licht wordt gebracht. (Filippenzen 1:6; 1 Korintiërs 10:13; Jakobus 1:2-4.)

4. Vraag niet ‘waarom?’ Ik besloot een paar jaar geleden om mijn omstandigheden niet in twijfel te trekken en niet te vragen waarom juist dit mij overkwam. Ik heb gemerkt dat dit een goede gewoonte is die mijn leven alleen maar gemakkelijker heeft gemaakt. (Filippenzen 2:14).

5. Eén dag tegelijk. Eén dag kan ik aan, want precies voor één dag krijg ik kracht van God. (1 Korintiërs 10:13). Vandaag is een geschenk van God waarin ik me zou moeten verheugen (Psalm 118:24).

6. Als ik iets niet begrijp, laat ik het met rust. In Psalm 131:1 staat dat ik me niet bezig moet houden met dingen die te groot voor me zijn - die dingen die ik niet begrijp. God heeft ons als mens gemaakt met een beperkt begrip. Als ik de dingen die ik niet begrijp loslaat, bespaar ik mezelf veel gedachten en zorgen en onnodige lasten.

7. Het beste om te lezen: Psalmen, Psalmen, Psalmen. David verkeerde vaak in grote beproevingen en stortte zijn hart bij God uit, en vond altijd hulp. Ook ik kan altijd hulp vinden door deze woorden te lezen.

Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de hulp die elke dag beschikbaar is, en dat die me helpt, vooral in turbulente tijden. Er zijn zoveel dingen die onbelangrijk en oppervlakkig zijn in deze wereld, waardoor het gemakkelijk is om de juiste focus te verliezen.

Iedereen heeft verschillende omstandigheden in het leven en het helpt niet om mezelf met anderen te vergelijken. Maar er is hulp voor alle verschillende tijden en mensen. Voor mij is deze kleine handleiding erg nuttig geweest. Ik hoop dat het ook iets is dat jou kan helpen!

 

Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.