Waarom het leven als single mij niet bezorgd maakt

Waarom het leven als single mij niet bezorgd maakt

Het is mogelijk om al mijn vertrouwen op God te stellen. Mijn leven is in Zijn hand.

4 min. ·

Tijdens het scrollen door Pinterest valt mijn oog op een interessante quote: “Wees niet bezorgd als je nog alleen bent. God kijkt nu naar jou en zegt: Ik bewaar dit meisje voor een speciaal persoon.” Iets verderop is een andere die zegt: “Dames: leg je hart in Gods handen en Hij zal het leggen in de handen van een man, waarvan Hij gelooft, dat hij het verdient.”

Het zet mij aan het denken over hoeveel meisjes en vrouwen er nu rondlopen, die met deze gedachten nog steeds wachten op “de ware”. Het komt me voor dat voor veel vrouwen geldt dat hun hele leven om dit ene ding draait, al vanaf het moment dat ze kleine meisjes zijn. Als ze ouder worden zien ze hun vriendinnen trouwen en gezinnetjes vormen, terwijl zij alleen blijven. De gedachte komt: “God, wat is er aan de hand? Wanneer ben ik aan de beurt?”

Ik heb precies hetzelfde doorgemaakt. Groot geworden in een omgeving waar het gezin centraal stond, groeide ik op met het idee dat ik op een dag ook vrouw en moeder zou zijn. Dat was gewoon wat ik verwachtte van mijn leven. Mijn twintiger jaren gingen voorbij en werd een dertiger en had het toekijken terwijl de meesten van mijn vrienden hun vrijgezellenleven achter zich lieten. Ik was toeschouwer toen zij kinderen begonnen te krijgen. Ik zou liegen als ik beweerde dat dit mij nooit geraakt heeft.

Vertrouw op de Here met je hele hart

Maar ik kreeg hulp vanuit deze woorden in Spreuken 3:5: “Vertrouw op de Here met uw ganse hart, en steun op uw eigen inzicht niet.” Als ik aan mijn toekomst denk heb ik twee opties. Ik kan “op mijn eigen inzicht vertrouwen” en allerlei ideeën hebben over hoe mijn leven zal verlopen. Dan kan ik gaan zitten en wachten tot God mijn plannen werkelijkheid maakt. Of ik kan zeggen: “God, ik leg mijn leven helemaal in Uw handen. Ik geloof met heel mijn hart dat wat het ook is dat U voor mij heeft bedacht, dat het allerbeste voor mij is. Wat het leven mij ook brengt, ik vertrouw op U.”

Betekent dit dat ik nooit word verzocht om me eenzaam te voelen? Dat soms, als ik andere vrouwen van mijn leeftijd zie met hun gezinnen, ik niet verzocht word om hetzelfde te willen? Helemaal niet! Maar ik heb geloof in God die mij de kracht geeft deze gedachten, deze verzoekingen, te weerstaan, en mijn schat in de hemelse dingen te hebben in plaats van in de aardse dingen. (Mattheus 6:19-20)

Filippenzen hoofdstuk 4 staat vol met geweldig bemoedigende woorden. “Want ik heb geleerd met de omstandigheden, waarin ik verkeer, genoegen te nemen.” (Filippenzen 4:11) Dit is iets waar ik echt mee werk in mijn leven. Of ik nu getrouwd of alleenstaand ben, rijk of arm, moeilijke of makkelijke situaties tegenkom, als ik helemaal op God vertrouw, word ik tevreden. In vers 6 zegt hij, “weest in geen ding bezorgd.” God heeft alles in zijn hand.

Mijn leven is rijk en vol!

En het leven is niet saai! Als ik mijzelf helemaal in dienst van God geef, gebruik ik mijn tijd, energie en talenten om anderen te zegenen, te dienen in mijn gemeente, het leven goed te maken voor mijn vrienden en familie, enz. Dit alles zal mijn hart volkomen in beslag nemen. Dat natuurlijke verlangen naar een gezin, dat God in mij heeft geschapen, is er nog steeds, maar ik geef het geen toestemming voor vrij spel.

Ik heb ervaren dat, als ik zo reageer, en echt alle andere gedachten helemaal opgeef, mijn leven rijk en vol is. Ik hoef me geen zorgen te maken over de toekomst. “God zal in al je behoeften naar zijn rijkdom heerlijk voorzien” (vers 19) Ik geloof in die belofte! En dit is een belofte voor nu en tot in alle eeuwigheid!

Hierbij een paar van mijn favoriete regels uit ons liederenboek, Wegen van de Heer:

In de toekomst zult u, trouwe Heer,
uw zorgvuldig plan met mij ontvouwen.
U geeft mij in liefde deze dag;
ja, aan U kan ik mij toevertrouwen!

Ik troost mezelf niet met lege woorden dat God wacht met mij “die ene” te geven. Nee, mijn troost ligt in het feit dat God elke stap in mijn leven leidt. Wat de omstandigheden ook mogen zijn, God heeft het zo gepland dat dit het allerbeste voor mij is. En als ik Hem vertrouw bij elke stap op de weg, legt Hij een rijke en eeuwige beloning voor mij klaar. Het is zeker een strijd, maar het is het enige dat mij rust en geluk geeft in mijn hart. En mijn leven is rijk en gelukkig!

Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.