Als het goed gaat met de anderen

Als het goed gaat met de anderen

‘God laat alle dingen voor mij meewerken ten goede.’ Wat fantastisch om dat te geloven! Wat een geluk dat we dit kunnen geloven! Maar hoe breng ik dit nu in praktijk, bijvoorbeeld als ik word verzocht om jaloers te worden?

3 min. ·

‘God laat alle dingen voor mij meewerken ten goede.’ Wat fantastisch om dat te geloven! Wat een geluk dat we dit kunnen geloven! Maar hoe breng ik dit nu in praktijk, bijvoorbeeld als ik word verzocht om jaloers te worden?

De Facebook pagina van een van mijn kennissen proclameert vrijmoedig: ‘Al mijn dromen zijn uitgekomen.’

‘Tja, bij sommige mensen lijkt het allemaal voor de wind te gaan,’ is dan mijn eerste gedachte.

Carrière, gezondheid, geld, fijn getrouwd, leuke kinderen, intelligent… Ik kan niet zeggen dat het mijn eerste reactie is om blij voor ze te zijn. Hoe kun je nu blij zijn met andermans succes als voor jouw gevoel je eigen dromen in scherven liggen? Die gevoelens zijn sterk, haast overweldigend. Ik merk dat ik boos ben.

Terwijl ik met die vloed van gevoelens en gedachten zit, bid ik een kort gebed: ‘Here help me, zo wil ik niet zijn!’

Dan denk ik terug aan een korte tekst die een van mijn vrienden me een paar jaar geleden doorgaf: Verneder je dan onder de machtige hand Gods … (1 Petrus 5:6).

Ik denk aan die teksten en voel een innig verlangen om die te gehoorzamen. Ik weet, vooral door wat ik van het leven van die vriend heb gezien, dat gehoorzaamheid aan dit woord van God mij diepe vreugde en vrede zal brengen. Dit leven is onwrikbaar onder alle omstandigheden! Ik weet dat ik in Gods handen ben en dat alles wat gebeurt het allerbeste voor mij is.

Ik kies ervoor om protestgedachten, jaloersheid en zelfmedelijden de deur te wijzen, en krijg inwendig een krachtige bevestiging dat God met mij is. Er komen gedachten als:‘Waarom niet denken aan anderen goeddoen? Zijn er niet genoeg die het nog veel slechter hebben dan jij? Waarom denk je alleen aan jezelf?’ Ik kijk in gedachten om me heen, en één voor één ‘zie’ ik mensen met een grotere nood dan de mijne. Ik ga voor ze bidden, stuur een paar vriendelijke e-mails, krijg inspiratie over wat fijn voor hen kan zijn. Mijn hart wordt ruimer en krijgt zorg voor anderen!

Ik zet mijzelf buiten beeld. Is dit niet het fantastische leven dat Jezus heeft geleefd? Hij is niet gekomen om gediend te worden, maar om zelf te dienen en zijn leven te geven. Wat een geluk om Hem te kunnen volgen en niet te hoeven leven volgens mijn natuurlijke gedachten en gevoelens, die zo vaak ellende brengen, maar goed te doen en zegen te verspreiden!

De Bijbel roept ons op om blij te zijn met de blijden, en dat heb ik al enigszins ervaren: het brengt me in een extreem zinvol en gelukkig leven, hoewel mijn omstandigheden niet altijd de vervulling van mijn wensdromen vormen. Laten mijn ogen zich van aards gewin afwenden naar het hemelse: naar wat tevreden en blij maakt. Gods woord is waar.

Wie het leven wil liefhebben en goede dagen zien,
weerhoude zijn tong van het kwade en zijn lippen van bedrog te spreken;
hij wijke af van het kwade en doe het goede, 
hij zoeke de vrede en jage die na. 1 Petrus 3:10-11

Bijbelverzen komen uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.